Heb je een baan, dan krijg je tijdens een sollicitatiegesprek ongetwijfeld een vraag over waarom je op zoek bent naar een nieuwe functie.
Volgens HR-directeur Judith Janssens van Wolters Kluwer is het zaak je huidige werkgever niet af te vallen. Dat komt onprofessioneel over.
Focus niet op het verleden en wat er nu in je huidige baan speelt, maar benoem wat je uit de nieuwe wil halen.
Je kunt er donder op zeggen dat je ‘m krijgt. De vraag waarom je weg wil bij je huidige baan als je aan het solliciteren bent naar een nieuwe baan.
“Of: waarom ben je aan het solliciteren?”, vult Judith Janssens aan. Ze is HR-directeur voor de technologische organisatie (Global Platform Organisation, GPO) binnen Wolters Kluwer en heeft dagelijks te maken met het aantrekken en beoordelen van talent in IT-rollen.
Volgens Amerikaans onderzoek onder recruiters door Simply Hired, vraagt 56 procent van hen waarom de kandidaat een nieuwe baan zoekt. De vraag is natuurlijk in hoeverre dit ook op Nederland van toepassing is, maar het biedt wel een globale graadmeter. En hoe beantwoord je die vraag nou het beste?
“Ik móet deze baan hebben, op dit punt neem ik alles aan waar ik word aangenomen.” Ehm… Nee.
“Mijn baas is een tiran, ik wil er zo snel mogelijk weg”, ook niet handig. Zelfs als is het waar, negatief spreken over je werkgever werkt alleen maar tegen je.
“Ik kan wel een loonsverhoging gebruiken en denk dat ik hier meer kan verdienen.” Top, maar ook dat zeg je niet tijdens een sollicitatiegesprek.
De vraag is een klassieke valkuil die op meerdere manieren terug kan komen. Wanneer moet je opletten?
Een aantal voorbeelden uit het boek 199 vragen voor het selectieproces van Gupta Timmermans:
Wat vind je het minst leuk aan je huidige baan?
Waarom overweeg je weg te gaan bij je huidige werkgever?
Wie was jouw minst favoriete leidinggevende en waarom?
Als ik je laatste manager zou bellen, wat zou hij dan over je zeggen?
Ben je wel eens heel erg boos geworden op het werk?
Heb je weleens wakker gelegen van je werk?
Als je opnieuw aan het begin van je carrière zou staan, wat zou je dan anders doen?
Wat heeft je doen besluiten om (functie) te worden?
Wat vind je belangrijk aan werk?
Als je kijkt naar onze organisatie en naar je huidige organisatie, waar zie je dan cultuurverschillen?
“Zorg ervoor dat je hierop bent voorbereid”, is de hartekreet van Janssens. “Wees duidelijk, eerlijk en constructief. Mocht je weggaan om een minder leuke reden, probeer dit dan uit te leggen op een manier ‘zonder het nest te bevuilen’.”
Het is misschien makkelijker om jouw waarheid op tafel te gooien, maar doe dat toch maar niet. “Dat siert je als mens en geeft aan dat hoe moeilijk de situatie ook is, je er professioneel en volwassen mee omgaat of om probeert te gaan.”
Verantwoordelijkheid en groei
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat er een perfect antwoord bestaat op de vraag waarom je een nieuwe baan zoekt. “Volgens 78 procent van de interviewers zegt de ideale kandidaat dat hij graag meer verantwoordelijkheid wil en wil groeien in zijn carrière”, aldus Simply Hired.
Focus dus niet op het verleden en wat er nu in je huidige baan speelt, maar wat je uit de nieuwe wil halen. Janssens: “Verwerk in je antwoord een bepaald product of onderdeel van de vacature en zeg dat je er uiteraard zit omdat het bedrijf je zo aanspreekt.”